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SEC Sets Compliance Date for Pay-to-Play Rule Prohibition on Certain
Payments to Solicitors

The Securities and Exchange Commission (“‘SEC”) recently set the compliance date for the ban on certain payments to
third-party solicitors under Rule 206(4)-5 of the Investment Advisers Act of 1940 (the “Pay-to-Play Rule”) as July 31, 2015. The
SEC release providing notice of the compliance date is available here. The SEC separately clarified in its “Staff Responses to
Questions About the Pay to Play Rule” that it would not recommend enforcement actions against investment advisers for
payments to third-party solicitors under the Pay-to-Play Rule until equivalent or more stringent pay-to-play rules are adopted
by the Financial Industry Regulatory Authority (“FINRA”) and the Municipal Securities Rulemaking Board (“MSRB”) and are
effective. The guidance is available here under Question 1.4.

The Pay-to-Play Rule includes a prohibition for an adviser and its covered associates from providing or agreeing to provide,
directly or indirectly, payment to any third-party for a solicitation of advisory business from any government entity on behalf of
such adviser, unless such third-party is a “regulated person.” A regulated person is defined to include an SEC-registered
investment adviser, a broker-dealer subject to pay-to-play rules adopted by a registered national securities association such as
FINRA, or a registered municipal advisor subject to pay-to-play rules adopted by the MSRB. The SEC must find, by order, that
the rules applicable to broker-dealers and municipal advisors impose substantially equivalent or more stringent restrictions
than the Pay-to-Play Rule and are consistent with its objectives. The Pay-to-Play Rule became effective on September 13,
2010, and the compliance date for the ban on payments to third-party solicitors was set as September 13, 2011. When the
SEC added municipal advisors to the definition of regulated person in 2011, the SEC also extended the compliance date for
the ban on payments to third-party solicitors to June 13, 2012. In the absence of a final municipal advisor registration rule, the
SEC further extended the compliance date to nine months after the compliance date of the final municipal advisor registration
rule. The compliance date for the ban on payments to third-party solicitors has been set as July 31, 2015.

Currently, neither FINRA nor the MSRB have adopted the pay-to-play rules required under the Pay-to-Play Rule. In August
2014, the MSRB proposed to expand Rule G-37 to apply its existing pay-to-play restrictions to registered municipal advisors.
For more information on the MSRB’s proposed expansion of Rule G-37, see our Client Alert available here. In December
2014, FINRA proposed a series of rules that are substantially similar to the Pay-to-Play Rule prohibitions except that the
FINRA rules would focus on the receipt of compensation by FINRA members for providing services as a third-party solicitor of
government entities. For more information on the proposed FINRA rules, see our Client Alert available here. Since the
compliance date has been set as July 31, 2015 and appropriate FINRA and MSRB rules have not yet been adopted, the SEC
has clarified that it would not recommend enforcement actions against investment advisers for payments to third-party
solicitors until the later of the effective date of such a FINRA or MSRB pay-to-play rule. After July 31, 2015, once the
appropriate FINRA and MSRB rules become effective, the SEC may begin to recommend enforcement actions for violations of
the Pay-to-Play Rule’s ban on payments to third-party solicitors
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