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Current Issues Relevant to Our Clients

The SEC Provides New Custody Rule Guidance to Investment Advisers

The staff of the Securities and Exchange Commission’s (“SEC”) Division of Investment Management recently issued new
guidance providing additional clarity on Rule 206(4)-2 (the “Custody Rule”) under the Investment Advisers Act of 1940

(the “Advisers Act’):

= Guidance on “inadvertent custody” created by broad authority in custodial agreements—in an IM Guidance
Update (available here) clarifying that broad authority granted to advisers under certain client custodial agreements
can create “inadvertent custody” even where the advisory agreement between an adviser and their client provides
narrower authority dealing with the inadvertent custody requires affirmative action by the adviser, client and custodian;

= Guidance on custody created by standing letters of instruction (“SLOAs”)—in a recent no-action letter
(available here) clarifying that that an adviser may have custody and a corresponding surprise exam requirement
when an SLOA or other similar asset transfer authorization arrangement is established by a client with a qualified
custodian unless the adviser meets the conditions in the no-action letter; and

® Guidance on adviser authority to transfer funds or securities between two or more of a client’s accounts—in a
modified FAQ (available here as Question 11.4) clarifying that the staff does not view an adviser as having custody
where it has the limited authority to transfer a client’'s assets between the client’s accounts maintained at one or more

qualified custodians subject to certain conditions.

The Advisers Act Custody Rule

The Custody Rule provides that it is a fraudulent, deceptive or
manipulative act under the Advisers Act for an SEC registered
investment adviser to have custody of client funds or securities
unless they are maintained in accordance with the
requirements of the Custody Rule. Among other things, where
an adviser has custody of client funds or securities, it must
obtain a surprise examination of client assets by an
independent public accountant. An adviser is deemed to have
custody where it or its related person directly or indirectly holds
client funds or securities or has any authority to obtain
possession of them in connection with its advisory services to
clients. Custody also includes any agreement or other
arrangement where an adviser is authorized or permitted to
withdraw client funds or securities maintained with a custodian
upon its instruction to the custodian. The Custody Rule has
been a frequent source of confusion for advisers and the
industry has sought increased clarity defining custody. The
Custody Rule has also been the source of frequent regulatory
and compliance issues for advisers. In a recent Risk Alert from

the SEC, the staff included Custody Rule violations among the
top five compliance topics most frequently identified in
deficiency letters to advisers following exams. That Risk Alert
is summarized in a previous Client Alert available here.

Inadvertent Custody Created by Custodial
Agreements (IM Guidance Update)

Provisions Creating Inadvertent Custody

In the recent IM Guidance Update, the staff cautions advisers
to be aware that an adviser may inadvertently have custody of
client funds or securities because of a provision in a separate
custodial agreement entered into between its advisory client
and a qualified custodian. The staff notes that a custodial
agreement between a client and custodian may grant an
adviser broader access to client funds or securities than the
adviser's own agreement with the client. As a result, an adviser
may inadvertently have custody and be subject to the surprise
examination requirement even though it did not intend to have
that access or even know that it had the access. The staff has
observed that the terms of certain custodial agreements permit
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a client’s adviser to instruct the custodian to disburse, or
transfer, funds or securities resulting in custody for the adviser.
Examples include any custodial agreement:

= that grants the client’s adviser the right to receive money,
securities and property of every kind and dispose of same;

= under which a custodian may rely on an adviser’s
instructions without any direction from the client and
ratifies and confirms any transactions with the custodian
made by an adviser for the client’s account; or

= that provides authorization for the client’s adviser to
instruct the custodian to disburse cash from the client
account for any purpose.

The staff believes that where a custodial agreement authorizes
the adviser to withdraw client funds or securities
notwithstanding a provision in the advisory agreement to the
contrary, a separate restriction between the adviser and client
would be insufficient to prevent the adviser from having
custody.

Dealing with Problematic Custodial Agreement Provisions

The staff notes that one way for an adviser to avoid inadvertent
custody where these custodial agreement provisions exist
would be to:

= draft a letter (or other form of document) addressed to the
custodian that limits the adviser’s authority to “delivery
versus payment,” notwithstanding the wording of the
custodial agreement, and

= to have the client and custodian provide written consent to
acknowledge the new arrangement.

The staff notes that without client and custodian consent, the
adviser would retain the authority conferred under the original
agreement, and the adviser would continue to have custody.

The staff also notes in the guidance that if a custodial
agreement permits the deduction of advisory fees in
accordance with the exception in Rule 206(4)-2(b)(3) under the
Advisers Act and does not grant other rights that would impute
custody to the adviser, then an adviser may have custody but
does not need to comply with the surprise examination
requirements. For example, such a custodial agreement might
provide “(1) [Custodian name] is permitted to rely upon the
authority of the [adviser] to provide instructions to disburse
cash from your cash account if [custodian] in good faith
believes such instructions to be given in connection with or in
accordance with: (a) securities trading activity; or (b) the

payment of fees that you owe [adviser]. (2) Any other
instructions to disburse cash from your accounts must come
from you or other persons whom you have authorized to do so
in accordance with the agreement, but excluding your
[adviser]. (3) Your [adviser] will not have the authority to
provide us with any instruction to disburse cash from your
accounts on your behalf except as contemplated above.”

Custody Issues Created by SLOAs (No-Action
Letter)

In a recent no-action letter, the staff notes that an adviser
generally has custody where a client grants the adviser power
in a SLOA to conduct third party transfers (i.e. to instruct the
qualified custodian to accept the adviser’s direction on the
client’s behalf to move money to a third party designated in the
SLOA). However, the staff notes that depending on the extent
of the adviser’s discretion to act under a SLOA, it may not
implicate the Custody Rule. For example, an adviser does not
have custody if it does not have discretion as to the amount,
payee, and timing of transfers under a SLOA. The no-action
letter notes that advisers that have client assets that have
custody as a result of an SLOA should report these assets on
its Form ADV beginning with its next annual updating
amendment after October 1, 2017.

The letter provides no-action relief from the surprise
examination requirement for advisers acting pursuant to a
SLOA if:

= the client provides a signed written instruction to the
custodian that includes the third party’s name and address
or account number at the custodian;

= the client provides written authorization to the adviser to
direct transfers to the third party on a specified schedule
or from time to time;

= the custodian appropriately verifies the client’s
authorization and provides a transfer of funds notice to the
client promptly after each transfer;

= the client has the ability to terminate or change the
instruction to the custodian;

= the adviser has no authority or ability to designate or
change the identity, address or other information about the
third party contained in the client’s instruction;

= the adviser maintains records showing the third party is
not a related party of the adviser and is not located at the
same address of the adviser; and

Chicago New York San Francisco Salt Lake City Washington, DC



Chapman and Cutler LLP

Chapman Client Alert

= the custodian sends the client a written initial notice
confirming the instruction and a written annual notice
reconfirming the instruction.

Adviser Authority to Transfer Client Funds or
Securities Between Client Accounts (Modified FAQ)

What's Next

In a recently modified FAQ, the staff explains that the authority
to transfer a client’s funds or securities between the client’s
accounts maintained at one or more qualified custodians does
not give the adviser custody if:

= the client has authorized the adviser in writing to make
such transfers, and

= a copy of that authorization is provided to the sending
custodian specifying the name and account numbers for
the sending and receiving accounts (including the ABA
routing number(s) or name(s) of the receiving custodian).

The FAQ also clarifies that the adviser does not have custody
and specification of client accounts is not required solely as a
result of the adviser having the authority to transfer a client’s
funds or securities between the client's accounts maintained:

=  at the same qualified custodian, or
=  between affiliated qualified custodians that both have

access to the sending and receiving account numbers and
client account name.

In light of the SEC guidance, advisers should review existing
client custodial agreements, SLOAs and other arrangements
carefully to determine whether they have custody and whether
additional action is necessary. Given the IM Guidance Update,
firms cannot rely solely on restrictions in their advisory
agreement to determine whether they have custody. Firms
should consider Form ADV disclosures, operational practices
and compliance policies and procedures in light of their
reviews and the SEC guidance. Firms that determine they
have existing Custody Rule problems should move quickly to
address those issues.

For More Information

To discuss any topic covered in this Client Alert, please contact
a member of the Investment Management Group or visit us

online at chapman.com.
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This document has been prepared by Chapman and Cutler LLP attorneys for informational purposes only. It is general in nature and based on authorities that are subject to
change. It is not intended as legal advice. Accordingly, readers should consult with, and seek the advice of, their own counsel with respect to any individual situation that
involves the material contained in this document, the application of such material to their specific circumstances, or any questions relating to their own affairs that may be

raised by such material.

To the extent that any part of this summary is interpreted to provide tax advice, (i) no taxpayer may rely upon this summary for the purposes of avoiding penalties, (ii) this
summary may be interpreted for tax purposes as being prepared in connection with the promotion of the transactions described, and (iii) taxpayers should consult independent

tax advisors.
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